Pngarah Drama Bsiri Popular 0pah, Mat Yusoff lsmail MninggaI Dunla Aklbat C0VlD19.

KUALA LUMPUR: Pengarah drama bersiri popular era 1980-an, Opah, Mat Yusoff Ismail menghmbuskan nfas terakhlr pada usia 74 tahun aklbat pndemik C0VlD-19 di Hspital Kuala Lumpur (HKL), jam 9 malam tadi.

Berita pemerg1an pengarah senior yang juga ahli Persatuan Kebajikan Artis V.eteran Malaysia (PKAVM) itu disahkan oleh anak sulungnya, M Yusri Mat Yusoff.

“Arwh bapa dimasukkan ke HKL sejak Isnin lalu. Namun, sebelum ini keadaannya sudah semakin pulih. Namun, Allah lebih menyayanginya apabila menghmbuskan nfas terakhlr, semalam.

“Selain jngkitan C0VlD-19, arwah mempunyai kompIikasi penykit lain termasuk kenc1ng manis.

“Arwh tinggal bersama ibu di Damansara Damai. Lebih menyedlhkan, ibu juga disahkan posltif C0VlD-19 dan sedang melakukan kuarntin kendiri di rumah adik di Selayang.

“Apa yang merlsaukan, ibu berusia 72 tahun juga sudah semakin uzvr,” katanya kepada BH Online.

M Yusri berkata, jnazah arwh bapanya dijangka disemadlkan di Tanah Perkburan Islam Selayang Baru, petang ini.

“Saya sedang menguruskan jnazah arwh, ketika ini. Lagipun, kemat1an aklbat C0VlD-19, jadi perlu menjalani beberapa pr0sedur sebelum dikebvmikan, petang ini,” katanya.

Allahyrham Mat Yusoff mula berkeclmpung dalam kerja di balik tabir termasuk bergelar pengarah dan penerbit lebih empat dekad lalu.

Bagaimanapun, M Yusri berkata, arwh bapanya mula memperIahankan ren.tak dalam dunia seni sudah agak Iama. Sebelum ini, arwh banyak bergerak sebagai karyawan be.bas.

“Arwh bapa antara pengarah yang bertanggungjawab mengarahkan drama bersiri popular, Opah yang disiarkan di RTM pada 1983.

“Seingat saya, arwh bapa juga pernah menjadi penolong penerbit untuk filem Layar Iara arahan Datin Padvka Shuhaimi Baba,” katanya.

Allahyrham Mat Yusoff mninggalkan seorang isteri, dua cahaya mata dan enam cucu.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Malaysia Times

Sumber : BHarian

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

Be the first to comment on "Pngarah Drama Bsiri Popular 0pah, Mat Yusoff lsmail MninggaI Dunla Aklbat C0VlD19."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*