Isteri Luah Rasa K3sal, Suami Ajak Mak Ayah Tinggal Bersama Sepanjang Tempoh PKP

Salam semua. Di musim C0v1d-19 ini benar-benar menguji para suami isteri yang terp3ruk ku4rantin di rumah. Makin senang g4duh, makin senang cari pas4l.

Al kisah suami saya, entah kenapa dia boleh 4ngkut mak ayahnya dari kampung datang ke Kuala Lumpur. Di awalan perancangan saya dah beritahu,

“J4ngan dibawa orang tua datang ke sini. Elok-elok dah duduk di kampung, awak bawa ke sini k4ng kene C0v1d-19 menyes4l t4k guna.”

Tetapi nasihat t4k diend4hkan. Kesudahannya saya stuck dengan mak ayah dia di rumah kami sendiri apabila RMO dikuatkuasakan. Dah macam ada RMO dalam rumah sendiri.

Saya sepatutnya work from home jadi terbantut apabila mertua saya langsung tid4k membantu. Ingatkan bolehlah tolong tengokkan anak bila suami on call, eh tid4k. Anak men4ngis pun saya yang handle.

How to work from home even if you don't have coronavirus - The Verge

Di dapur pun langsung tid4k membantu. Handphone melek4t di tangan masing-masing. Tengok apa t4k tahulah. Orang tua main Facebook, aduh4iii burvk benar per4ngai. Kalau t4k main handphone, tengok Netflix, tak pun tidur. Maklumlah WiFi free. Remote TV macam dah jadi milik mereka, sampaikan anak-anak saya nak tengok kartun kegemaran pun t4k merasa. Sed1hnya rasa macam orang as1ng dalam rumah sendiri.

Bila saya dah siap masak, berp3luh-p3luh hidang. Laju masing-masing meluru ke meja makan. Siap tanya, “Eh hidangan ni dah dibuat tiga hari lepas”. Allahu dalam hati saya, dah lauk itu je yang ada dalam peti. Saya masak untuk satu hari terus yakni makan tengah hari sekalilah makan malam. Means hidangan tu banyak jadi pandai-pandailah berjimat untuk makan malam sekali.

Sudahlah tid4k membantu di dapur, pinggan mangkuk pun saya yang basuh, lauk makan malam pula dihabiskan. Saya nak suap anak makan malam terk3jut tengok t4k ada langsung lauk ditingg4lkan. Orang mungkin boleh cakap, apa susah masak sajalah lauk lain. Yaaaa, memang boleh masak. Tapi takk4nlah saya nak menggoreng lauk lain di waktu jam 8 malam tu. Masa itulah nak kupas sayur ikan ayam pula ke?

Nak Sambut Tetamu Pun Kena Ada Caranya, Lagi-lagi Kalau Time Tu ...

Kecewanya saya rasa. Saya sendiri pun t4k dapat nak makan malam sebab keh4bisan lauk. Suami mana tanya, saya dah makan ke belum. Yang dia pasti mak ayahnya ada sekali makan di meja bersamanya.

Suami pula seolah-olah macam buat b0doh langsung t4k fikir perasaan p3nat lel4h saya di dapur, di rumah, di bilik. Mak ayah dia buk4nlah tua mana. Saya masih menghormati mereka. Tapi kalau dah cawan minuman manis sendiri bers3pah depan TV, dalam bilik, atas meja makan, saya naik f3dup. Nak dibiarkan nanti kang anak-anak pula terp3cahkan cawan. Keropok makan bers3pah atas karpet sekadar dipandang saja.

Allahuuu bila nak tamat C0v1d-19 ni. Saya l3tih, saya jadi t4k ikhlas dalam membuat semua benda. Baju-baju mereka semua saya basuh dan sidaikan. Saya dah seperti bib1k baru dalam rumah sendiri. Saya k3letihan sehingga saya t4k mampu nak ukirkan senyuman. Sehinggakan suami saya m4rahkan saya diseb4bkan muka ketat saya too obvious macam t4k sukakan mak ayahnya. Memang t4k pandai saya nak menipu riak wajah ni. Kalau saya t4k suka, baik saya masak lauk untuk diri sendiri dan anak-anak saja.

Suami siap m4ki saya dalam WhatsApp. Siap l4rang lepas ni saya t4k dibenarkan lagi berjumpa mak ayah saya sendiri. Divgutnya saya dilar4ng ke rumah parents sendiri atas sikap d1ngin saya. Memang t4k boleh ke mana-mana pun saya ni, ada k4walan pergerakan kan? Makanya saya cuma buat video call sajalah dengan parent sendiri untuk lepaskan rindu.

Kampung Tok Lembut Vacation Home Langkawi. JIMAT di Agoda.com!

Suami saya mungkin nampak bagus di mata parents dan adik beradik dia tapi buk4n dengan isteri dan anak-anaknya. Hanya saya yang tahu baik burvk suami. Mak mertua saya sanjung tinggi suami. Kon0nnya sanggup ambil mereka dari kampung di musim-musim C0v1d-19 ini. Tapi isteri dan anak-anak ibarat:

“Lant4k kau situ. Yang penting mak ayah aku ade depan mata untuk aku tengok.”

Habis saya yang masih ada parents dia hal4ng pula. Kenapa wujud suami macam ni dalam dunia? Ya dia anak yang bagus, tapi dia bukan suami dan ayah yang baik untuk saya dan anak-anak. Ya allah pulihkanlah C0vid-19. Aku terlalu pen4t Ya Allah 😭.

Maaf atas tulisan yang agak panjang tapi inilah luahan hati saya.

Sumber: Kisah Rumah Tangga

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Media Viral

Sumber : VANILLA DAILY/ Oh MyMedia

Be the first to comment on "Isteri Luah Rasa K3sal, Suami Ajak Mak Ayah Tinggal Bersama Sepanjang Tempoh PKP"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*