Fizo Omar gembira Malaysia benar akad nikah online, Sekali Mawar masuk komen…….

Sejak pasangan Fizo Omar dan Mawar Karim disahkan bercer4i, pelbagai respon dan and4ian orang ramai terhadap perhubungan mereka. Walaupun bercer4i, kedua-dua pasangan ini masih lagi mengeluarkan kata-kata baik terhadap satu sama lain.

Menerusi akaun Instagram, Fizo Omar telah berkongsikan status twitter  yang meny3ntuh isu akad nikah secara online. Posting Fizo ini mengundang tawa peminat, dan yang paling mencvri tumpuan adalah komen dari b3kas isteri beliau, Mawar Karim.

Menurut Mawar kahwin online memang jimat, nak jimat lagi dia menasihati  Haji Joe untuk kahwin pada bulan puasa kerana t4k perlu nak bagi tetamu makan

Memberi respond komen bek4s isterinya itu, menurut Fizo kahwin bulan puasa t4k best, rugi. Ramai peminat membuat andaian maksud Fizo rugi tersebut ialah merujuk kepada hvbungan pergaulan  suami isteri yang agak terb4tas ketika bulan puasa

“Ayoyo Haji Joe nak kawin online jimat tu , kalau Haji Joe nak jimat lg kawin bulan posa t4k payah bagi makan” komen Mawar

Fizo Omar juga turut membalas  komen tersebut @mawar_karim kahwin bulan puasa xbest…rugi

Fizo dan Mawar mendirikan rumah tangga pada 2013 dan sah bercera1i t4lak satu pada 1 Julai lalu. Hasil perkahwinan mereka dikurniakan seorang cahaya mata, Wan Maryam yang kini berusia 2 tahun.

Semalam tular di sosial media mengenai berita Pasangan Pengantin Pertama Di Malaysia Akad Nikah Secara Online Di Rumah Masing-Masing

Tanggal 18 April 2020 merupakan detik yang bersejarah buat pasangan mempelai Muhammad Don Haadi Don Putra dan Nahdatul Aishah Mohd Sharif selepas mereka diijabkabulkan dalam pernikahan secara atas talian (online).

Lebih menarik perhatian ramai adalah mereka merupakan pasangan pengantin pertama di Malaysia yang melalui fasa pernikahan ini disebabkan sek4tan pergerakan akibat pandemik Cov1d-19.

Akad nikah online

Menerusi laporan yang dipetik daripada Alhijrah Online, majlis pernikahan pasangan pengantin ini telah dilaksanakan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI). Majlis tersebut diadakan di rumah pengantin perempuan yang terletak di Bandar Baru Wangsa Maju, Setapak manakala pengantin lelaki pula berada di rumahnya di Setiawangsa.

Memandangkan ini merupakan pasangan pengantin pertama di Malaysia yang mengadakan akad nikah secara online, maka ianya turut disiarkan secara langsung menerusi Facebook Live Berita AlHijrah.

Mengikut garis panduan yang ditetapkan

Menerusi video tersebut juga memaparkan bapa pengantin perempuan iaitu Mohd Sharif Khamis telah menjadi wali pernikahan puterinya itu dengan kehadiran beberapa orang saksi. Buk4n itu sahaja, majlis bersejarah ini turut disaksikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri dan Pengarah JAWI, Mohd Ajib Ismail.

Majlis akad nikah pasangan adalah selaras dengan ketetapan terbaru JAWI pada 17 April yang lalu untuk memberi kelonggaran kepada pasangan yang ingin bernikah secara atas talian. Mereka pelu memperoleh Kebenaran Berkahwin daripada JAWI terlebih dahulu. Bagaimanapun, segala garis panduan dan ketetapan yang terdapat di borang permohonan perlulah dipatuhi oleh kedua-dua pengantin yang ingin melaksanakan akad nikah secara sidang video atau video conference.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Media Viral

Sumber : Koleksi Viral/Oh MyMedia

Be the first to comment on "Fizo Omar gembira Malaysia benar akad nikah online, Sekali Mawar masuk komen……."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*